Inspiracje, Kuchnia

Gotujemy, pieczemy i smażymy

Prawidłowe odżywianie najmłodszych może być ogromnym wyzwaniem, w szczególności dla świeżo upieczonych rodziców. Wiele osób zastanawia się, jakie produkty podawać maluchowi i w jakiej formie.

My ten etap mamy już za sobą ponieważ, jak informuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), dieta trzyletniego dziecka jest prawie taka sama jak dorosłego człowieka. Oczywiście zwracamy uwagę na produkty przetworzone, ciężkostrawne, zbyt intensywnie przyprawione i proponujemy jedynie potrawy zdrowe i pełnowartościowe.

Najczęściej jemy dania gotowane i pieczone ale zdarza się także, że smażymy placuszki dyniowe czy jajecznicę dla taty. Mimo, że tłuszcze są jednym ze składników niezbędnych w diecie należy pamiętać o stosowaniu ich w rozsądnych ilościach aby pozwolić na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie właściwego bilansu kalorycznego posiłków.

Nie rezygnując ze smażenia naleśników uwielbianych przez całą rodzinę, odkryliśmy idealne rozwiązanie dla wszystkich: patelnię Florina Oil Control z systemem kontroli oleju.

Jak to działa? Wewnątrz urządzenia zamontowano dwa wyraźne okręgi, do których (w zależności od zapotrzebowania i rodzaju potrawy), mieści się 5 lub 10 gramów tłuszczu. Dzięki temu, można kontrolować ilość spożywanych tłuszczów i przyjmowanych kalorii (według Światowej Organizacji Zdrowia – WHO przeciętne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tłuszcz to około 20 g na dobę).

Dodatkowo, patelnia jest dość ciężka, solidnie wykonana, odporna na ścieranie i posiada powłokę o trójwarstwowej strukturze – Teflon™ Radiance zawierającą cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej, które przyspieszają proces nagrzewania się naczynia o 25%, co skraca proces smażenia i znacząco wpływa na walory zdrowotne potraw.

Patelni używać można zarówno na kuchenkach tradycyjnych i płytach indukcyjnych a dzięki wygodnej i trwałej rączce możemy zapiekać na niej dania także w piekarniku bez potrzeby zmiany naczynia.

Dzielimy się z Wami dzisiaj przepisami na potrawy, które uwielbia cała nasza rodzina, a które powstały przy kontroli oleju na patelni Oil Control:

Zapiekany makaron z sosem arrabbiata


Składniki:

– 150g makaronu tagiatelle, penne lub innego według upodobań,
– 300g świeżych pomidorów,
– 5 g oleju,
– 3 ząbki czosnku,
– pół papryczki chili,
– kilka świeżych listków bazylii,
– 4 łyżki startego parmezanu.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Na oleju podsmażamy czosnek i papryczkę peperoncino. Wrzucamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty. Dodajemy makaron, mieszamy, posypujemy parmezanem i posiekaną bazylią. Wstawiamy na około 5-7 minut do rozgrzanego piekarnika.

Szakszuka – jajka smażone w pomidorach

Składniki:

– 2 ekologiczne jajka,
– 2 duże ząbki czosnku,
– 4 świeże pomidory,
– 1 cebula,
– 1 czerwona papryka,
– 1/2 łyżeczki chili w płatkach,
– 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu),
– 5 g oleju,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– 2 łyżki posiekanej kolendry,
– sól morska, świeżo mielony pieprz, czarnuszka.

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i chili w płatkach. Dorzucamy sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Dodajemy paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i czarnuszką. Gotujemy przez ok. 7 minut a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną. Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką i kolendrą. Podajemy z pieczywem i awokado. Smacznego!

Marka Florina rozpoczęła współpracę z liderem na rynku olejów rzepakowych – marką Kujawski. Efektem działań jest wprowadzenie nowości Oil Control Florina w sprzedaży z olejem Kujawski.

Patelnię można kupić stacjonarnie i na www.zasmakujradosci.pl