Dieta kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią ma duże znaczenie nie tylko dla funkcjonowania ich organizmu, ale przede wszystkim dla zdrowia dziecka. To, co jemy może pozytywnie lub negatywnie wpływać na rozwój naszych maluchów.
W czasie ciąży i podczas karmienia piersią znacznie (aż o 50 %) wzrasta zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym głównie kwasy omega-3, które transportowane są najpierw przez łożysko, a później stanowią jeden z głównych składników mleka mamy. Organizm sam nie potrafi ich wytwarzać, dlatego warto w tym szczególnym czasie zadbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości ponieważ dostarczają energii, umożliwiają przyswajanie niektórych witamin, wpływają na właściwy rozwój układu nerwowego, mózgu i wzroku dziecka.
Źródłem dobrych tłuszczów są ryby morskie, orzechy i nasiona oraz tłoczone na zimno oleje roślinne. W okresie ciąży i w trakcie karmienia piersią polecane są przede wszystkim oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak olej rzepakowy, słonecznikowy, rydzowy, lniany czy oliwa z oliwek. Dużą zawartość korzystnego i niezbędnego kwasu gamma-linolenowego (GLA) zawierają natomiast oleje z wiesiołka i z ogórecznika.
Na rynku dostępne są starannie przygotowane, specjalne mieszanki olejów dla mam – Olej dla mamy Olini, który jest połączeniem tłoczonych na zimno, nierafinowanych olejów lnianego -zawierającego wiele cennych kwasów omega-3, które są budulcem komórek organizmu i tkanki mózgowej; z wiesiołka dwuletniego – który stanowi źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA) i chroni przed chorobami górnych dróg oddechowych, pomaga przy dolegliwościach mięśniowo-stawowych oraz wspiera układ krążenia; słonecznikowego – bogatego w witaminę E, beta-karoten i lecytynę, który wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia.
Olej dla mamy Olini, ma orzechowo-trawiasty aromat, którym wzbogacić możemy smak wielu potraw, dressingów, pesto czy koktajli. Można spożywać go także bezpośrednio na łyżce 2-3 razy dziennie.
Biorąc pod uwagę, że do 6 miesiąca życia zdrowy maluch powinien pić wyłącznie mleko mamy, które w pełni zaspokaja zapotrzebowanie niemowlęcia na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zapewniając mu jednocześnie prawidłowy rozwój w pierwszym półroczu życia – pomyślmy o uzupełnieniu diety malucha po 6 miesiącu życia o najlepszej jakości, zdrowe tłuszcze.
Źródłem tłuszczu w diecie dzieci są przede wszystkim produkty mleczne – mleko, sery, masło, jogurty oraz mięso, drób, ryby, żółtko jaj, a także tłuszcze spożywcze – oleje wykorzystywane do sporządzania potraw.
Szukając oleju dla najmłodszych bogatego w kwasy omega-3 i omega-6, witaminę E, polifenole, fitosterole i związki bioaktywne dowiadujemy się, że powinien on być niefiltrowany, nierafinowany oraz tłoczony na zimno i świeżo tzn. na zamówienie, bez oczekiwania na półce na klienta.
Taki właśnie jest olej dla dziecka z Rodzinnej Olejarni Olini, który stanowi połączenie dwóch nierafinowanych, zimnotłoczonych olejów – rzepakowego i słonecznikowego. Tłoczony jest na zimno, w temperaturze, która nie przekracza 35°C, co pozwala uzyskać esencję olejową o większej zawartości związków bioaktywnych. Olej ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K), ma soczysty, intensywnie żółty kolor i delikatny zbożowo-orzechowy smak, który akceptują maluchy.
Olej dla dziecka podawać możemy bezpośrednio na łyżeczce lub wykorzystywać w różnych posiłkach, jako dodatek do pieczywa, kaszy, zupy, sałatki czy surówki. Możemy podawać go niemowlakom już po 6 miesiącu życia – zaczynając od kilku kropli do każdego posiłku, żeby przejść do 1-3 łyżeczek dziennie po 12 m.ż.
Jeśli zastanawiacie się ile tłuszczu dziennie powinny spożywać dzieci to poniżej przedstawiamy Wam wskazówki dla 4 grup wiekowych, które wyliczone zostały w aktualnym raporcie norm żywienia dla populacji Polski.
W wieku 6-12 miesięcy zapotrzebowanie na tłuszcze powinno obejmować ok. 40% całkowitej energii co oznacza, że maluch powinien spożywać około 3 łyżeczek oleju dziennie.
Jeśli Wasze dziecko ma 1-3 lata oznacza to, że jego zapotrzebowanie na tłuszcze powinno obejmować ok. 35-40% całkowitej energii, co odpowiada 4 łyżeczkom oleju dziennie.
4-6 lat – to wiek kiedy zapotrzebowanie na tłuszcze powinno obejmować ok. 20-35% całkowitej energii czyli podajemy 4/5 łyżeczek oleju dziennie.
7-9 lat – to czas gdy zapotrzebowanie na tłuszcze powinno obejmować ok. 20-35% całkowitej energii, co odpowiada dziennej ilości od 4 do 8 łyżeczek oleju (w zależności od poziomu aktywności fizycznej).
Poza olejem dla mamy i olejem dla dziecka, olejarnia Olini proponuje także inne zimnotłoczone oleje idealne jako zdrowe dodatki do codziennego menu dla całej rodziny.
Dzielimy się z Wami naszymi dwoma ulubionymi przepisami z wykorzystaniem bogatego w omega-3 i omega-6 oleju lnianego oraz oleju z pestek dyni – źródła fitostreolów, witamin A, E, D, B oraz innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wkomponowanie olejów do codziennej diety i swoich zwyczajów żywieniowych nie musi być trudne a jest bardzo smaczne i zdrowe.
Granola z jogurtem, owocami i olejem lnianym Olini
Składniki:
- ½ łyżeczki oleju lnianego,
- garść świeżych lub mrożonych owoców leśnych,
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego,
- 0,5 szklanki granoli.
Jogurt przełożyć do miski. Dodać granolę i olej lniany. Udekorować owocami leśnymi.
Sałatka z pomarańczą, płatkami migdałów i olejem z pestek dyni Olini
Rukolę przełożyć do miski. Pomarańczę obrać ze skóry i błony. Przygotować pestki granatu. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Dressing przygotować poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.